“VebaBox future proof?” Innovatieproject VebaBox – Windesheim – een Spark! Living Lab project
Waar eerder alleen werd gekeken naar vaste koelhuizen en vervoersmiddelen, gelooft VebaBox in de oplossing om de ‘ladingdrager’ te conditioneren. Hierdoor is een fabrikant, distributeur of retailer veel flexibeler en kan de gehele logistieke (koel)keten veel efficiënter worden ingericht én de productkwaliteit beter worden gewaarborgd. Er is dringend behoefte aan nieuwe technologieën die breken met de traditionele Cold Chain.
In oktober 2019 tijdens de Logistiek en ICT beurs ontmoetten VebaBox en Windesheim elkaar bij een blockchain presentatie van de Hogeschool Rotterdam en Windesheim. Waarna er direct werd gesproken over ketenbesparing en data-driven logistics door middel van blockchaintechnologie en VebaBox. Waar goederen en geld steeds efficiënter door de ketens stromen, ontbreekt het veel partijen aan betrouwbare en accurate informatie en bewijslast. Blockchain en Internet of Things zijn oplossingen om data uit te wisselen met vele logistieke partners in de keten voor het aanbieden van gekoelde last mile diensten middels: VebaBox as a service!
Om deze toekomstvisie verder te ontwikkelen, hebben wij ons tot doel gesteld om een co-creatie te starten tussen VebaBox, Windesheim en Hogeschool Rotterdam. VebaBox as a service is een multi disciplinair project waarbij vele opleidingen en specialisten nodig waren.
Het eerste halve jaar hebben we de project scope en marketing operations planning gemaakt. Vandaar uit heeft Windesheim het projectbureau opgezet en het office management gestalte gegeven. Hiermee konden we het project managen met de nodige checks en balances en tussen- en eindpresentaties van de separate onderdelen. Tevens konden we hiermee sturing houden op vervolgstappen en nieuwe inzichten.
Er zijn diverse vraagstukken geanalyseerd op het gebied van cold chain logistiek, zoals nieuwe logistieke concepten, maar ook ‘hoe kan VebaBox als een poolingconcept zoals palletpooling in de keten worden ingezet?’ Het naadloos kunnen uitwisselen van de logistieke stuur- en beheergegeven is uitgewerkt in blockchain concepten en daarbij zijn de juridische aspecten geanalyseerd en in kaart gebracht.
Voor een stevigere mobiele VebaBox, die ook makkelijk in elkaar te zetten is, zijn er innovatieve oplossingen bedacht door Concept Studio van IPO Windesheim en werktuigbouwkunde. Zij hebben aandacht besteed aan de verbeterde constructie, design en werking van de VebaBox.
De value proposition is ook onderzocht en geconcipieerd zodat er richting op de marketing en verkoop is gekomen.
Studenten hebben met onderzoekers Lectoraat Supply Chain Finance en gelieerde docentonderzoekers van de Hogeschool Rotterdam samengewerkt met VebaBox. Met als resultaat dat VebaBox nu met uitvoerbare innovaties richting kan geven richting aan het projectmatig uitrollen van het ‘VebaBox as a service’ -concept.
Windesheim heeft geleerd hoe er met meerdere opleidingen, lectoraten en andere hogescholen zodanig kan worden samengewerkt dat complexe innovatieopdrachten uitgevoerd kunnen worden voor een bedrijf, in dit geval onze “launching partner” VebaBox.
Windesheim dankt VebaBox voor het geschonken vertrouwen en de mede-begeleiding van onze studenten en de kennisopbouw in opleidingen en het Lectoraat Supply Chain Finance.